Kijktip van Paul Peters
08-06-2021
Maandagavond (7 juni) was de documentaire ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’ te zien bij de EO. Ik was er stil van na het zien ervan...
We hebben een prachtig dynamisch vak met een nog mooier product. Hierachter schuilen allemaal verhalen. Onder andere van families. De familie van Klaas en Jolanda Schouten is er daar één van. En wat voor een. Als u het nog niet gezien heeft raad ik het u aan om via uitzending gemist of via deze link te kijken. De EO heeft dit heel mooi en integer gemaakt.
Vergelijkbaar nieuws
Met veel plezier! (Blog Paul)
21 januari 2025De CNB Bloem- en relatiedagen zijn weer voorbij en we maken ons op voor de dag van de tulp van aanstaande vrijdag in Zwaagdijk. Ik maak na de genoemde dagen, die best intensief zijn, de balans op en mijmer nog wat na. Ik merk bij mijn collega’s en bij mezelf dat we met heel veel plezier terugkijken. Een belangrijk verschil met vorig jaar is dat er dit jaar onder veel prettiger omstandigheden is geplant en gerooid. Sterker nog, vorig jaar waren sommige relaties nog niet klaar met planten en rooien. Een ander verschil is dat de markt voor verschillende bolgewassen in goede stemming verkeert. Er lijken tekorten in opbrengst maar wel met voldoende vraag. Dat zorgt voor goede prijzen. Over dat laatste zijn de meningen overigens wel verdeeld. We hebben gemerkt dat bezoekende relaties de tijd namen voor een goed gesprek. Uiteraard onder het genot van een mooie presentatie van tulpen en de andere gewassen en goede koffie. Ook waren veel relaties met hun opvolgers op pad. Er is best een grote groep jonge ondernemers die zin hebben in bloembollen kweken. Dat geeft energie! Tot slot gingen veel gesprekken die zijn gevoerd over de druk van de maatschappij op vooral het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daarin merkte ik echter dat verschillende relaties met veel meer overtuiging dan voorheen zich uitspreken dat de sector veel heeft te bieden. Noem het een toenemende trots. Dit naast het besef dat we hard moeten blijven werken aan verduurzaming en dit ook moeten vertellen. Wat mij betreft doen we dat laatste liefst vanuit trots, want dan komt de boodschap het meest overtuigend over.
Mijmeringen (Blog Paul)
17 december 2024Iedere morgen loop ik buiten met mijn hond, een labradoodle. Het is merkbaar een groot verschil met vorig jaar toen ik regelmatig nat terugkeerde vanwege de regen. Nu is het veelal droog en ook zacht. We hebben deze herfst, tot nu toe, maar één keer de auto’s hoeven krabben, meen ik. Een labradoodle is overigens een kruising tussen een poedel en, in mijn geval, een golden retriever. Het is dus eigenlijk een ‘goldendoodle’. Een vuilnisbak dus, zou mijn opa hebben gezegd. Wel met als voordeel dat dit ‘ras’ niet verhaard. Het rondje wat ik met mijn ‘doodle’ loop is elke ochtend hetzelfde. Dat is aanleiding om naast het opruimen van de hondenpoep, ook mijn gedachte te laten gaan over de dag die voor ons ligt. Gedachten over afspraken, maar ook gedachten die ik liever mijmeringen zou noemen. Vanochtend nam ik de verjaardagen door die voor me liggen. Veelal van mensen van boven de vijftig. De gemiddelde leeftijd van werknemers bij CNB overigens, ligt in 2024 op 48,4 jaar. Mijn mijmeringen dwaalden verder af. Ik verneem regelmatig dat de gemiddelde leeftijd van ondernemers in het bloembollenvak hoog is, maar ook dat het gemiddelde inkomen van een bloembollenbedrijf relatief hoog ligt. Relatief is vergeleken met de andere agrarische ondernemers. Zou hier een verband liggen? Ervaring en verdiensten? Ik ben inmiddels weer thuis aangekomen. Weg mijmeringen, op naar een nieuwe werkdag.
Complexiteit (Blog Paul)
03 december 2024In 2024 is het aantal advocaten in Nederland de 19.000 gepasseerd. In 2006 waren dat er nog 13.756 (www.advocatie.nl). Dit is in 18 jaar tijd een groei van 32%. Een belangrijke reden voor deze flinke groei is de toename van wet- en regelgeving. In onze sector is ook merkbaar dat er steeds meer regelgeving is maar vooral ook dat er steeds meer rechtszaken worden gevoerd. Dit levert ook in de bloembollen werk op voor advocaten. Een andere ontwikkeling is de toenemende complexiteit van contracten die we met elkaar overeenkomen. Ook hierin wordt vaak een advocaat ingeschakeld voor advies. De een vindt dat hier sprake is van professionalisering maar ik hoor ook vakgenoten die uitspreken dat het gezond verstand steeds meer op de achtergrond raakt. Ik denk dat in allebei een kern van waarheid schuilt. Het is lastig om de toenemende complexiteit te doorgronden. Advies wordt daarom steeds vaker gevraagd. Uiteindelijk is het gezonde verstand een vertrouwde manier om tot elkaar te komen. Aan de groei van het aantal advocaten komt een einde, althans dat wordt voorspeld, door de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI). Met hulp van AI kan een grote complexiteit snel en eenvoudig worden ontleed. Dat klinkt als gezond verstand!